Foto van een vermoeid meisje.

Museumbezoek kan een vervelende ervaring zijn. Wie is er na verloop van tijd nog niet een keer doodmoe geworden en wie heeft nog nooit afgematte bezoekers zich zien voortslepen naar het volgende kunstwerk? Zij zijn slachtoffers van de beruchte museummoeheid.
Ervaren museumbezoekers als Tracy Chevalier, auteur van onder andere Girl with a Pearl Earring, maken een selectie van werken die ze willen zien en zo zorgen ze ervoor dat het museumbezoek een positieve ervaring kan worden. Het maken van een selectie zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn bij ieder tentoonstellings- of museumbezoek. Je bewijst er jezelf een grote dienst mee. Hoe doe je dat? Bijvoorbeeld door literatuur te raadplegen.

Foto tijdens een workshop.

Selecteer altijd!

Een beetje catalogus bevat over het algemeen ter zake doende essays. Bovendien biedt zo’n boekwerk een overzicht van de tentoongestelde werken, zodat je de selectie thuis al kan maken. Vanuit welke invalshoek ga je vervolgens selecteren?
Kies er bijvoorbeeld voor om de gezichtspunten van de essayisten te volgen. Of blijf wat dichter bij huis en kijk welke werken je spontaan aanspreken. Verdiep je daar vervolgens verder in. Het is niet van het allergrootste belang wat je thema precies is en je selectie die daaruit voortkomt. Om museummoeheid te voorkomen is het meest essentieel dát je een selectie maakt en daarop focust.

De training Selecteren  wordt op aanvraag verzorgd.