Rothko workshop november 2013.

Oefening in de kunst van het kijken

Het doel van de workshops is verdieping en verrijking van je kijkervaring bij schilderijen. De procesbegeleider reikt je kennis en manieren aan om dit doel te bereiken. Je ontmoetingen met het werk staan in het midden van de aandacht; het delen van je indrukken en ervaringen met de andere deelnemers vormt een wezenlijk onderdeel van het proces.

De meeste workshops staan in het teken van een bepaald thema. Vaak valt dit thema samen met een schilderij, bijvoorbeeld Het meisje met de parel. Ook zijn er workshops waarbij het thema dient als bril of oculair waarmee naar diverse werken wordt gekeken. Bijvoorbeeld Schilderkunst is alchemie.

Bij veel workshops treedt er een verteller op of een andere woordkunstenaar. De relatie tussen woord en beeld krijgt op steeds verschillende manieren gestalte.
Voorbeelden: verteller Jan Adam met het verhaal over Jeremiah en de verwoesting van Jeruzalem bij het gelijknamige Rembrandtschilderij; het levensverhaal van de rozenkruiser en schilder Torrentius door Kees Geelhoed bij Torrentius’ Stilleven met breidel ; recitatie van Jozef Brodsky’s Simeons lofzang door Louise Kelder bij Rembrandts gelijknamige schilderij.